Välkommen till Henrik Rydbergs Hantverk


Hrhantverk kom till som en enskild firma 2008 som en följd av att min första munspelsbok "Munspel- Melodi, teknik och blues" kommit ut på Notfabrikens förlag. Ytterligare två böcker har givits ut av samma musikförlag.

Trähantverk

Trähantverk har fascinerat mig mer och mer under de senaste två decennierna. Materialet kan vara hårt och stabilt, men det kan också vara mjukt och oförutsägbart. Det finns texturer, mönster och färger som kan göra att två träbitar från samma träd ser helt olika ut.

Att bearbeta och forma trä har varit och är min stora hobby, där produkterna har kommit i vågor.Det började med att jag gjorde små skrin där jag använde olika träsorter för att få fram diverse mönster. De flesta örhängen jag tillverkar består av den mörka ebenholtsen och nästan helvita järneken för att få fram rutiga, färgade mönster. Pennor har jag svarvat i mängder där träbitens färg och mönster har gjort varje penna unik. Jag finner det oerhört avslappnande att sitta och tälja, då främst i lind. Eftersom lindens trä är ganska ”färglöst” använder jag andra träslag till att ge mer färg åt mina figurer.


Pipor

De senaste åren har jag nästan uteslutet ägnat mig åt pipmakeri, då det är en spännande utmaning att kombinera både utseende och funktion.

Det var när jag hörde talas om briarroten, som används för att tillverka tobakspipor, som jag såg en ny spännande utmaning, och jag började tillverka pipor. Först spelade briarrotens fantastiska ådring en avgörande roll för mitt intresse, men när jag mer och mer kom in i piprökarnas och pipsamlarnas värld, blev hela pipans utseende och funktion det som drev mig att tillverka pipa efter pipa.

Jag har gjort många modeller av pipor under åren, men jag återkommer ofta till två typer. Jag kallar dem atlas-pipor och inslagna/ draperade pipor. Piporna i sig har ingen given form i dessa två modeller, som består av både rustikat och slätt trä.


Atlas-piporna kom till under mina försök att rustikera för hand. När jag såg de rustikerade och släta delarna såg de ut som en gammal karta till mig.

De inslagna/ draperade piporna kommer från en idé om att en pipa är rustikerat från början och att jag försöker dölja de rustikerade delarna med slätt och jämnt trä som skall likna läder.

För mig är piptillverkning en fantastisk syssla som fortsätter att uppmuntra och utmana min kreativitet och fantasi. Varje pipa blir unik med ett förhoppningsvis tilltalande utseende och en tillfredställande funktion.

Jag tycker om att gravera mina initialer för hand på piporna, tillsammans med det aktuella året. Det ser annorlunda ut jämfört med mina stämplar, men det känns bra att signera varje pipa för hand.


Henrik Rydberg